ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ – Γιατί τόσα πολλά;

Sharing is caring:

Τα Συστήματα Οικοθεσίας στην Αστρολογία ποικίλλουν. Όποιος έχει σπουδάσει Αστρολογία ή έχει ασχοληθεί σοβαρά με την ερμηνεία χάρτη διαπιστώνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος για να διαιρεθεί ο χάρτης στους 12 Οίκους.

Μια λίστα με τα πιο γνωστά η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συστήματα Οικοθεσίας περιλαμβάνει τα εξής:

 • Πλάσιντους (Placidus), το πιο διαδεδομένο σύστημα οικοθεσίας στην Δυτική Αστρολογία
 • Ίσοι Οίκοι (Equal Houses), σύστημα αρκετά διαδεδομένο στις Ηνωμένες Πολιτείες
 • Ρεγκιομοντάνους (Regiomontanus), το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ωριαία Αστρολογία
 • Οίκοι Ολόκληρων Ζωδίων (Whole Signs System), το οποίο εφαρμόζεται στην Ελληνιστική Αστρολογία
 • Καμπάνους (Campanus)
 • Σύστημα Κοχ (Koch)
 • Σύστημα Μορίνους (Morinus)
 • Σύστημα Αλκαμπίσιους (Alcabitius)
 • Σύστημα Πορφύριου (Porphyry)

Λιγότερο γνωστά ή χρησιμοποιούμενα συστήματα Οικοθεσίας είναι:

 • Σύστημα Τοποκεντρικών Οίκων (Topocentric Houses)
 • Σύστημα Μεσημβρινών Οίκων (Meridian Houses)
 • Σύστημα Βέλοου (Vehlow)

Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά Συστήματα Οικοθεσίας;

Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Γιατί συνέβη αυτό και υπάρχει ένα σωστό σύστημα το οποίο πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς;


Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έχει ένας σπουδαστής της Αστρολογίας όταν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτή την ποικιλία.

Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα είναι απλά διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού για το πώς να διαιρέσει κανείς το διάστημα μεταξύ των γωνιών του ωροσκοπίου. Διαφέρουν δηλαδή κυρίως στους μαθηματικούς τύπους που χρησιμοποιούνται.

ΣΧΕΔΟΝ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΜΑ ΚΑΙ ΩΡΟΣΚΟΠΟ. Συνεπώς οι Γωνίες, τα πιο ευαίσθητα σημεία του ωροσκοπίου, παραμένουν αμετάβλητα. Διαβάστε εδώ ένα εξαιρετικό άρθρο από το astro.com, στο οποίο το κάθε Σύστημα Οικοθεσίας εξηγείται λεπτομερώς.

Γιατί συνέβη αυτό και υπάρχει σωστό σύστημα Οικοθεσίας στην Αστρολογία;

Η Αστρολογία είναι ίσως το αρχαιότερο σύστημα που προσπάθησε να εξηγήσει το σύμπαν και να δώσει νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη κάτω από τ’ αστέρια. Οι πρώτες αστρολογικές αναφορές στην ανθρώπινη ιστορία βρίσκονται στα Σουμεριακά πήλινα δισκία, τα οποία και αναφέρονται σε γεγονότα περί το 2300 π.Χ.. Τα δισκία αυτά είναι τα ίδια τα πρώτα δείγματα της ανθρώπινης γραφής. Από το βάθος της Ιστορίας μέχρι σήμερα, με την πάροδο του χρόνου η Αστρολογία εξελίχθηκε, μεταλλάχθηκε και προσαρμόστηκε σε κάθε πολιτιστικό περιβάλλον. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει σε όλα τα εννοιολογικά συστήματα, επιστημονικά, θρησκευτικά ή φιλοσοφικά.

Οι Αστρολογικοί Οίκοι και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται μεταβλήθηκαν και εξελίχθηκαν, με τους αστρολόγους σήμερα να χρησιμοποιούν κατά συνέπεια αρκετά διαφορετικά συστήματα. Όπως ανέφερα και παραπάνω τα διάφορα συστήματα Οικοθεσίας είναι στην πραγματικότητα διαφορετικές μέθοδοι για τον υπολογισμό της ακμής του κάθε Οίκου και πώς αυτοί διανέμονται ισόποσα ή ανισόποσα, χωρικά ή χρονικά, επάνω στην εκλειπτική.

Κάποιοι αστρολόγοι προτιμούν να παραμένουν συνεπείς στη χρήση ενός συστήματος ενώ άλλοι προτιμούν να πειραματίζονται με διαφορετικά. Η ανθρώπινη φύση προσπαθεί πάντα να δοκιμάσει και να τελειοποιήσει όλες τις εφαρμοζόμενες μεθοδολογίες και η Αστρολογία, από την άποψη αυτή, της δοκιμής και του ελέγχου δηλαδή, είναι επιστημονική πρακτική.

Τα διάφορα συστήματα Αστρολογικής Οικοθεσίας μπορεί λοιπόν να διαφέρουν ως προς τους υπολογισμούς που χρησιμοποιούνται, αλλά τα περισσότερα από αυτά συμφωνούν στο που ακριβώς τοποθετούν τον Ωροσκόπο (ASC) και το Μεσουράνημα (MC), αφού αυτά τα δύο σημαντικά σημεία προκύπτουν και υπολογίζονται από το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος του τόπου γέννησης.

Οι Οίκοι κατανέμονται μεταξύ αυτών των σημείων, σχηματίζοντας δώδεκα (12) διαιρέσεις, περιοχές, μέσα από τις οποίες οι ζωδιακοί αστερισμοί κινούνται περιστροφικά και σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Κάθε ένα από τα διαφορετικά συστήματα προσπαθεί να απεικονίσει μια ακριβέστερη ή πιο αστρονομική ορθή απεικόνιση της κίνησης αυτής των δώδεκα αστερισμών κατά τη διάρκεια του 24ώρου για τα διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη, και ακριβώς εκεί είναι που διαφέρουν, στον τρόπο με τον οποίο το καθένα χωρίζει τα τρία (3) τμήματα ανάμεσα στα γωνιακά σημεία του Ωροσκοπίου (ASC, MC, DESC, IC).

Ορισμένα συστήματα είχαν κάποτε την τιμητική τους και έπεσαν σταδιακά εκτός χρήσης με την εμφάνιση άλλων νεότερων. Διάφορες σχολές σκέψης ή προσπάθειες προσαρμογής και ακριβής ρύθμισης των υπολογισμών, εμφανίστηκαν και δοκιμάστηκαν. Τίποτα δεν είναι στατικό στην ανθρώπινη έκφραση, και με το μεγάλο σύνολο αστρολογικών έργων από την Ελληνιστική περίοδο που μεταφράζονται στην εποχή μας, έχουν πλέον αρχίσει να αναβιώνουν και να δοκιμάζονται και πάλι παλαιότερα συστήματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Ο υπολογισμός αλλά και ο συμβολισμός των Οίκων μπορεί να έχει διαμορφωθεί μέσα από την πάροδο των ετών (για παράδειγμα ο 12ος Οίκος δεν είναι σήμερα τόσο τρομακτικός όσο στο παρελθόν), αλλά ταυτόχρονα, οι Αστρολογικοί Οίκοι παραμένουν σταθεροί στη βασική σημασιολογία τους.

Οι Αστρολογικοί Οίκοι δεν είναι αυστηρές διαιρέσεις. Είναι περισσότερο περιοχές κατανομής της ενέργειας του ωροσκοπίου και η πρακτική και η εμπειρία έχει δείξει ότι όλα τα συστήματα Οικοθεσίας δουλεύουν. Το κάθε διαφορετικό σύστημα βλέπει τον ίδιο χάρτη από μια ελαφρά διαφορετική οπτική και αποκαλύπτει έτσι τα πολλαπλά υποστρώματα στον ίδιο χάρτη, ολοκληρώνοντας καλύτερα τη εικόνα.

Αλλάζω σύστημα Οικοθεσίας, ναι αλλά … ανεξάρτητα από το σύστημα, η Αστρολογία λειτουργεί!

Γιατί;

Γιατί η Αστρολογία είναι μια γλώσσα και ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία του συστήματος Οίκων που χρησιμοποιούμε, το Θείο βρίσκει πάντα έναν τρόπο να μας μιλήσει μέσω του Αρχετυπικού συμβολισμού της αγαπημένης μας τέχνης.

Το ερώτημα είναι …

Μπορείτε να διαβάσετε;

SUPPORT COSMOS OF ASTROLOGY


COSMOS OF ASTROLOGY MOVED TO AN UPGRADED HOSTING PACKAGE Cosmos of Astrology site has been upgraded and is now giving you quality astrology combined with speed! Dear readers, Cosmos relies on your help to continue to provide for you, not only the best content, but also a smooth and fast internet experience. If you feel so, make a donation to actively support and show your appreciation! Thank you!
Your support makes a big impact. Any gift amount is greatly appreciated.

THE IMPORTANCE OF AN ASTROLOGICAL READING

Andrew Ifandis approaches the horoscope as a portrait of a person’s inherent potential. A reading can reveal your natal chart’s dynamics, prepare you for the future and can constructively help you towards awareness, self-realization and externalizing of your most creative.

 

GET YOUR OWN READING! GO TO SHOP


© Andrew Ifandis-Cosmos of Astrology No part of this article may be used without written consent of the author, unless credit and reference to this website are provided.
Posted in GR

Leave a Reply