Είναι λίγο μετά το χάραμα. Μια ερημική βραχώδης ακτή. Ακούμε τον παφλασμό των κυμάτων. Στην άκρη του κάδρου, κάτω από ένα γκρίζο και άδειο oυρανό ένας Ιππότης παίζει σκάκι με το Θάνατο.
Πρόκειται για μια από τις πιο εικονικές σκηνές στην ιστορία του Κινηματογράφου, από την ταινία «Η 7η Σφραγίδα» του Ingmar Bergman, στην οποία ο Ιππότης πρωταγωνιστής αναρωτιέται για το νόημα της ανθρώπινης ζωής και την ύπαρξη του Θεού.
Ταινία σταθμός στην φιλμογραφία του Σουηδού σκηνοθέτη, ο οποίος με συνολικά 77 ταινίες από το 1944 μέχρι το 2003 εξερεύνησε σε βάθος την ανθρώπινη ύπαρξη. Κύρια μοτίβα στη θεματολογία του, η υπαρξιακή αγωνία, ο φόβος του θανάτου, η κόλαση του γάμου, η αδυναμία επαφής στις ανθρώπινες σχέσεις, η λυτρωτική δύναμη της τέχνης , η χαρά που βρίσκεται στην απλότητα της ζωής και η επιστροφή στα παιδικά χρόνια.
Ακούραστος και εργασιομανής, έγραψε ο ίδιος όλα τα σενάρια των ταινιών του και πέρα από σκηνοθέτης του κινηματογράφου ήταν παράλληλα θεατρικός σκηνοθέτης ανεβάζοντας συνολικά 171 θεατρικές παραστάσεις.
Γεμάτος πάθος για τη ζωή παντρεύτηκε πέντε φορές(!), είχε παράλληλα πολλές ερωμένες και έκανε συνολικά εννέα παιδιά. Ανάμεσα στις κρυφές σχέσεις του τρεις από τις πρωταγωνίστριες του και μία κόμισσα με την οποία έκανε παιδί και αποκάλυψε ότι ήταν δικό του 45 χρόνια μετά!
Το έργο του είναι τεράστιο, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1918, στην Ουψάλα της Σουηδίας, στις 3 το βράδυ όπως ο ίδιος αναφέρει στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα “Sunday’s Child” και η μελέτη του αστρολογικού χάρτη του είναι άκρως αποκαλυπτική.
Καρκίνος στο ζώδιο και με τον Ήλιο του σε σύνοδο με τον Ωροσκόπο, σε μια όψη που υπερτονίζει τα Καρκινικά χαρακτηριστικά και που του δίνει επίσης το χάρισμα να αφήνει έντονη την εντύπωση του στους άλλους και να αντιμετωπίζεται ως προσωπικότητα που μπορεί να ηγηθεί και να εμπνεύσει.
Αν παρακολουθήσει κανείς συνεντεύξεις του θα διαπιστώσει εύκολα την άμετρη και υπερβολική ευαισθησία που χαρακτηρίζει την δημόσια εικόνα του και δεν είναι τυχαίο που θεωρούνταν από τους συνεργάτες του βαθιά διαισθητικός και αισθαντικός. Ο ίδιος έχει πει ότι η πεμπτουσία της δημιουργικότητας του είναι η διαίσθηση του και τα όνειρα.
Η μνήμη του, με τον Ερμή να κυβερνά την Σελήνη του, απόλυτα φωτογραφική. Διατηρεί τις πρώτες αναμνήσεις του από την ηλικία των δύο ετών: «Το σπίτι μύριζε φρέσκια μπογιά και γυαλισμένο παρκέ. Στο παιδικό δωμάτιο ένα λινέλαιο, σε κίτρινο σαν του ήλιου χρώμα, σκέπαζε το δάπεδο και στις ανοιχτόχρωμες περσίδες ήταν ζωγραφισμένα κάστρα και λιβάδια γεμάτα λουλούδια.», γράφει στην αυτοβιογραφία του.
Η Σελήνη του, κυβερνήτης του Ήλιου, του Ωροσκόπου και του χάρτη ολόκληρου στον 4ο οίκο, είναι δηλωτική της συναισθηματικής επαφής με το παρελθόν, της ανάγκης επιστροφής στη μήτρα των παιδικών χρόνων, και της σύνδεσης με τη μητέρα του την οποία αγαπούσε πολύ.
Ο τρόπος που φρόντιζε για τους ηθοποιούς του, είχε ένα θίασο από συγκεκριμένα άτομα τους οποίους αποκαλούσε η οικογένεια μου, είναι επίσης απόρροια των μητρικών και προστατευτικών στοιχείων της ισχυρότατης στο Ωροσκόπιο, Σελήνης του.
Η Σελήνη αυτή βρίσκεται επίσης στην Παρθένο, είναι σε όψη τετραγώνου με το Δία και έχει χορηγό τον Ερμή από τον Λέοντα, συνδυασμός που του δίνει την ακατάπαυστη εργατικότητα, την προσοχή και στην πιο μικρή λεπτομέρεια όταν σκηνοθετούσε και την σχολαστικότητα με την οποία οργάνωνε τις πρόβες στο θέατρο.
O Ερμής και o Κρόνος σε σύνοδο, στο Λέοντα και στον 2ο οίκο, του χαρίζει οργανωτική σκέψη και κύρος στην έκφραση, στοιχεία απαραίτητα για έναν σκηνοθέτη που διαχειρίζεται ανάμεσα σε άλλα οικονομικά θέματα και ανθρώπινο δυναμικό.
Σε βαθύτερη ανάγνωση ο Κρόνος χρωματίζει με φοβίες, δαίμονες, άγχος και υπαρξιακή αγωνία τον Ερμή, θέματα τα οποία όλα εμφανίζονται στις ταινίες του. Μην ξεχνάμε ότι ο Ερμής είναι κυβερνήτης του 12ου οίκου (Φοβίες, Ασυνείδητο) και ο Κρόνος του 7ου (Σχέσεις) και βρίσκονται και οι δύο στο Λέοντα πράγμα που σημαίνει ότι η δημιουργικότητα του Bergman εκφράζεται με δραματικό και θεατρικό τρόπο (Λέοντας) με θεματική στην μεταφυσική αναζήτηση (12ος οίκος) και τις δυσκολίες των σχέσεων και του γάμου (7ος). Χαρακτηριστικές ταινίες η μεταφυσική τριλογία του Θεού (Μέσα από το Σπασμένο Καθρέφτη, Οι Κοινωνούντες, Η Σιωπή) και το «Σκηνές από ένα Γάμο» η οποία αποδομεί και απογυμνώνει εντελώς τη σχέση ενός ζευγαριού.
Ταιριαστά με τα προηγούμενα, ο Ποσειδώνας, ο πλανήτης του κινηματογράφου και του ασυνειδήτου είναι σε σύνοδο με τον συγγραφικό Ερμή και μεταφέρει όλη την προβληματική του Bergman όχι μόνο στη μεγάλη οθόνη, αλλά και μέσω των Ιχθύων που κυβερνά, στο Μεσουράνημα του και τον 10ο οίκο, προσφέροντας του έτσι την λύτρωση από τους δαίμονες μέσω της τέχνης και παράλληλα διεθνή καλλιτεχνική αναγνώριση και καταξίωση!
Ο Ποσειδώνας λόγω της συνόδου του με τον Ερμη γίνεται περισσότερο προσωπικός πλανήτης για τον Bergman και από το ζώδιο του Λέοντα του χαρίζει ταλέντο και δημιουργικότητα στο θέατρο και την δραματουργία, για να μην ξεχνάμε την παράλληλη πορεία του ως θεατρικού σκηνοθέτη και για πολλά χρόνια διευθυντή του Βασιλικού Θεάτρου της Στοκχόλμης.
Η μεγάλη επιτυχία και τα επιτεύγματα που κατάφερε ο Bergman είναι ολοφάνερα στο χάρτη του από τη Σύνοδο Δία – Πλούτωνα στον 12ο Οίκο. Πρόκειται για μια κλασική όψη που προσφέρει την επιτυχία σε όποιον κυνηγήσει με πάθος και αφιερωθεί ολόψυχα σε αυτό που επιθυμεί. Στην περίπτωση του Bergman ειδικότερα, η σύνοδος βοηθιέται από το εξάγωνο που κάνει ο Πλούτωνας με τον Ποσειδώνα, ανάμεσα στο 12ο και 2ο οίκο, και υπόσχεται επιτυχία μέσω της Τέχνης του Κινηματογράφου (Ποσειδώνας, Τέχνη, Ψευδαισθήσεις), που ασχολείται με το ασυνείδητο και το μεταφυσικό (12ος οίκος) και αποφέρει οικονομικές απολαβές (2ος οίκος).
Σημαντικότατο ρόλο στην εκδήλωση της επιτυχίας αυτής παίζουν: η θέση του Δία σε κρίσιμη μοίρα Ήλιου, στα 0 και 12 λεπτά του Καρκίνου (όπως επίσης το ζώδιο και ο Ωροσκόπος του Ingmar), καθώς και το τρίγωνο που κάνει ο Πλούτωνας με το Μεσουράνημα και συντελεί στο να εκδηλωθεί το ταλέντο και εστιάζει τα επιτεύγματα στην καριέρα.
Η ταινία “Persona” που ο Ingmar Bergman γύρισε το 1965 θεωρείται μέχρι και σήμερα το αντιπροσωπευτικότερο έργο μοντέρνας τέχνης όχι μόνο του κινηματογράφου αλλά των τεχνών γενικότερα και αποτελεί το κορυφαίο επίτευγμα του Σουηδού σκηνοθέτη.
Η νεωτερικότητα, το αμφίσημο, η πολυπλοκότητα, η ψυχαναλυτική προσέγγιση, η σχέση ως μετουσίωση και απώλεια της ταυτότητας και η απόλυτη ένταση που χαρακτηρίζουν την ταινία, είναι η καλλιτεχνική έκφραση του Τριγώνου Πλούτωνα (12ος) – Ουρανού (σε κυριαρχία στον Υδροχόο και κυβερνήτης του 8ου).
Σε πιο προσωπικό επίπεδο ο Πλούτωνας παίζει πάλι τον ρόλο του γιατί τοποθετημένος στον 12 οίκο μας μιλά για φοβία και εμμονή με την ιδέα του θανάτου, κάτι που χαρακτήριζε τον Bergman από την παιδική του ηλικία μέχρι και μετά τα 50 του χρόνια όταν τελικά ξεπέρασε την φοβία του για το θάνατο. Κυβερνήτης επίσης του Σκορπιού που εμπεριέχεται στον 5ο Οίκο και σε σύνοδο με τον ισχυρό Δία του δίνει μεγάλο αριθμό παιδιών.
Ο Δίας σε τετράγωνο με τη Σελήνη του τον κάνει ευαίσθητο με αποτέλεσμα να αντιδρά υπερβολικά και περισσότερο από όσο οι καταστάσεις δικαιολογούν όταν νιώθει ότι πληγώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση του όταν κατηγορήθηκε άδικα από το Σουηδικό κράτος για φοροδιαφυγή τον Ιανουάριο του 1976. Σοκαρίστηκε, νοσηλεύτηκε για έξι μήνες στο Ψυχιατρείο και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη Σουηδία μένοντας αυτό-εξόριστος στη Γερμανία για 8 χρόνια.
Η Αφροδίτη του τοποθετημένη στον 12ο οίκο επίσης, και στους Διδύμους, μας μιλά για την αισθητική του ασυνειδήτου και της ψυχανάλυσης που χαρακτηρίζει τις ταινίες του, αλλά το κυριότερο για τις πολυάριθμες κρυφές μυστικές ερωτικές σχέσεις που ο Ingmar διατηρούσε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Το τετράγωνο Αφροδίτης – Άρη μας μιλάει για πάθος και έντονα συναισθήματα στις προσωπικές του σχέσεις ενώ το τετράγωνο Άρη – Πλούτωνα κρύβει ανεξέλεγκτο σεξουαλικό πάθος, εκρήξεις βίας και εκφάνσεις οργής. Για αυτό και οι αλλεπάλληλες σχέσεις και τα διαζύγια τα οποία μας δείχνει και η αντίθεση Ουρανού με το Μεσοδιάστημα Ήλιου \ Σελήνης.
Όλα τα παραπάνω τα έχει διατυπώσει σε μια πρόταση η Barbara Young, ψυχαναλύτρια και μελετητής του Bergman, στο βιβλίο της The Persona of Ingmar Bergman: “Χωρίς καμία βοήθεια από ψυχίατρο, μέσω της διαίσθησης του και μόνο, ο Bergman ήρθε σταδιακά αντιμέτωπος με τους δαίμονές του, ξεπερνώντας τον τρόμο της αποσύνθεσης και του θανάτου, αποκτώντας τον έλεγχο της δολοφονικής του οργής του, και επιλύοντας το πρόβλημα του να μην ανέχεται την συναισθηματική οικειότητα, η οποία τον οδήγησε να εγκαταλείψει τέσσερις συζύγους, οκτώ παιδιά, και πολλές ερωμένες.”
Είναι ένας άνθρωπος διαισθητικός, δημιουργικός, τρυφερός, πολύ ευαίσθητος και ταυτόχρονα σκληρός, ηγετικός, ανθεκτικός.
Η ζωή του χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως μπορεί κανείς να δουλέψει τις δύσκολες όψεις του χάρτη του και να αξιοποιήσει την δυναμική τους εκφράζοντας τις ευνοϊκές όψεις.
Η Τέχνη του παντοτινή.
Πέθανε στις 30 Ιουλίου του 2007.
“Sharing is Caring” – Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κοινοποιήστε στα social media
SUPPORT COSMOS OF ASTROLOGY
COSMOS OF ASTROLOGY MOVED TO AN UPGRADED HOSTING PACKAGE Cosmos of Astrology site has been upgraded and is now giving you quality astrology combined with speed! Dear readers, Cosmos relies on your help to continue to provide for you, not only the best content, but also a smooth and fast internet experience. If you feel so, make a donation to actively support and show your appreciation! Thank you!
THE IMPORTANCE OF AN ASTROLOGICAL READING
Andrew Ifandis approaches the horoscope as a portrait of a person’s inherent potential. A reading can reveal your natal chart’s dynamics, prepare you for the future and can constructively help you towards awareness, self-realization and externalizing of your most creative.
GET YOUR OWN READING! GO TO SHOP
© Andrew Ifandis-Cosmos of Astrology No part of this article may be used without written consent of the author, unless credit and reference to this website are provided.